-->

mikro bilgisayarlar ve dünyanın en küçük bilgisayarı

Michigan Üniversitesi bilimadamlarının ürettiği yeni mikro cihaz, IBM'in mikro bilgisayarını yendi.
Michigan Üniversitesi bilimadamlarının 2014 yılında 2X2X4 mm boyutlarında ürettikleri bilgisayar, dünyanın en küçük bilgisayarı kabul ediliyordu. Micro Mote veya kısa adıyla M3, tamamen bir bilgisayarın işlevlerini yerine getirebiliyor, kapandığında bile programlamayı ve verileri koruyabiliyordu.  Bu mikro bilgisayar güneş pilleriyle çalışıyordu. Ancak 2018’in Şubat ayında IBM, bu mikro bilgisayardan da küçük, 1X1 mm boyutlarında, yüzbinlerce transistorü olan bir mikro bilgisayar ürettiklerini duyurdu. IBM’in ürettiği bu bilgisayar bir tuz taneciğinden bile küçük.
Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayarı kapattığınızda, tüm programlar ve veriler cihazın dâhili depolama alanında kalır. Aygıtı önyükleyin ve tüm kedi videolarınız, oyunlarınız ve belgeleriniz yeniden görünür. IBM ve Michigan ekibinin yeni ürettiği bu mikro cihazlar, bu en temel işlevi yerine getiremediği için“bilgisayar”oldukları aslında söylenemez.
IBM’in ürettiği bu cihaz, Micro Mote’un aksine, dışarıdan güç verilmese bile kapanır kapanmaz tüm program verilerini kaybediyordu. Michigan Üniversitesinde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü David Blaauw, bir bilgisayarın işlevlerini yerine getiremediği için bu cihaza bilgisayar demekte kararsız olduklarını açıkladı. Blaauw, eğer bu cihazın bilgisayar kategorisine konulması halinde, Michigan Üniversitesinin bir pirinç tanesinden daha küçük olan, 0.3 mm boyutlarında yeni ürettiği cihaza da bilgisayar denmesi gerektiğini belirtti.
Cihazın henüz bilgisayar sayılıp sayılmayacağı tartışma konusu olsa da, cihaz oldukça işlevsel. Cihaz, yaklaşık 0.1 santigrat derece hata ile hücrelerin sıcaklıklarını raporlayabilen hassas bir ısı sensörü olacak şekilde tasarlanmış. “Milimetre sistemimizi ilk yaptığımızda, aslında bu cihazın yararlı olabileceği alanları tam olarak bilmiyorduk.”diyen Blaauw’a göre, cihaz, tümörlerin sıcaklığını ölçebilir ve diğer kanser araştırmalarını yapabilir, petrol rezervlerini izleyebilir, sesli veya görsel gözetim yapabilir.

0 Yorum "mikro bilgisayarlar ve dünyanın en küçük bilgisayarı "

Yorum Gönder

Yayın Üstü Sponsor Reklam

Yayın Ortası Sponsor Reklam

Yayın Ortası Sponsor Reklam 2

Yayın Altı Sponsor Reklam